2 Ocak 2019 Çarşamba

Dünyanın En Önemli Üç Kehanet Merkezinden İkisine Gidiyoruz: "Klaros ve Didim"


31 Ocak - 3 Şubat arasında antik dünyadaki en önemli üç kehanet merkezinden ikisine gideceğiz; Klaros ve Didim (diğeri Delfi).
-Klaros bugünkü arkeolojik verilere göre antik dönem için dünyanın en eski kehanet merkezidir. Fay hattında kaynayan bir suyun üzerine ve defne ağaçlarıyla çevrili bir alanın tam ortasına kurulmuş olan bu merkezin enerjisi halen etkisini devam ettirmektedir. Özellikle ABD'den gelen gruplar burada manyetik bir enerji olduğuna inanmakta, burayı sıklıkla ziyaret etmekte ve 2500 yıl önceki gibi "Oracle" ritüelleri yapmaktadırlar. Bu gruplardan en bilineni olan 'Yeni Apolloncular' rahipleriyle bölgeye gelip özel çalışmalar yapmaktadır. Gelenler, tapınak içerisindeki suyla ayaklarını ıslatmakta ve buradaki enerjiden faydalanmaktadırlar. Biz özel bir etkinlik düşünmüyoruz ama yolculuk boyunca yapılan kehanet ritüelleri hakkında bilgi vereceğiz ve dileyen bu çalışmaları deneyebilecektir.

-Bu gezideki ikinci önemli kehanet merkezimiz ise Didim Apollon Tapınağı olacaktır. Bu tapınak kehanet ile anılmasına rağmen aynı zamanda antik dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olma unvanına sahiptir. Zamanında Didim bölgesi, falcı ve büyücü kenti olarak tabir edilmiştir. Didyma Apollon tapınağı'nın ilginç özelliklerinden biri de yapının çeşitli kesimlerinde duvarlara ve basamaklara kazılmış harflerdir. Bunların anlamları bilinmemekle birlikte işlevine ilişkin çeşitli varsayımlar ortaya konulmuştur.

- Apollon Tapınağında yazılmış bir kehanet taşı var ki gücünün hala devam etmekte olduğuna inanılmaktadır. Akhisar Müzesindeki bu taşı da incelemek için ABD'den gruplar gelmektedir. Üzerinde bir anunnakinin sözleri vardır ve de onun verdiği bir de ritüel vardır. Bu taşın üzerinde yazan yazının çevirisi bu ilginç ritüel nedeniyle kamuoyundan saklanmıştır. Ancak bir kısmında şu yazılmaktadır: "Ey talebi olan kişi elini üzerime koy ve ruhunu bana sat dünya hakimiyeti senin olsun". Bu bilgi kendine verildiğinde elini taşın üzerine koyup dilekte bulunan dönemin Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın siyasi yaşamı son bulmuştur. Hatta Manisa Valisi Erdoğan Bektaş "Ertuğrul Beyi çarpan kehanet taşı diyeceğiz." diyerek espri yapmıştır.

- Bunlar dışında gezimizde Efes antik şehri, Efes İsis Tapınağı, Artemis Tapınağı, Selçuk Müzesi, Zeus Mağarası, Panionion Konseyi, Bergama, Bintepeler, Sardes gibi yerleri de ziyaret edeceğiz. Gezimize katılmak istiyorsanız detaylı bilgiyi Neslişah Cevahir den ya da https://viamaris.com.tr/2018/10/19/gokturk-ramu-ile-anadolunun-kehanet-merkezlerini-kesfediyoruz/ adresinden alabilirsiniz. Son olarak Heredot'un kehanet merkezleri hakkındaki görüşleri ile görüşmek üzere diyorum:

"Kehanet konusuna gelince, onlara göre bu sanat hiçbir ölümlüye emanet edilmemiştir, sadece belli tanrılara vergidir; orada bir Herakles orakli, bir Apollon, bir Athena, bir Artemis, bir Ares ve bir Zeus orakli ve Buto'da –hepsinden daha yüce tutulan– bir Leto orakli vardır. Zaten kâhinlik çeşit çeşittir, her yerde aynı şekilde yapılmaz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder