15 Kasım 2018 Perşembe

10-11 Kasım Göbeklitepe-Halfeti Gezimiz Keyifli Geçti





Gezimizin ilk gününe Halfeti’de tekne ile geziye başladık. Kral Kızı Mağarası, Rum Kale, Barşavma Manastırı ve Aziz Narses Kilisesi tekne turumuz esnasında görüldü. Bir kısmı sular altında kalmış Savaşan Köyü gezisinden sonra tekrar tekne ile Halfeti’ye geri döndük. Şanlıurfa‘ya dönüp Balıklıgöl gezisinin ardından, Urfa’nın tarihi han ve çarşılarını gezmek için serbest zaman verildi.

2.gün Şanlıurfa Müzesinden sonra dünyanın tarihini değiştiren Göbeklitepe ziyaret edildi. 11.11.18 - 11.11 de Göbeklitepe'de bulunduğumuz için ilginç deneyimler yaşadık.

Sonrasında Asur ve Babil kayıtlarında adı sıkça geçen Anunnaki Sin’in de bizzat yaşadığı SİN TAPINAĞI, Dünya’nın en eski üniversitelerinden birinin yer aldığı Marduk, İbrahim ve Yakup’un ziyaret ettiği HARRAN ve Yakup’un Kuyusu ziyaret edildi. Final ise Sin’in oğlu Samaş’ın izlerinin bulunduğu SOĞMATAR Köyünde yapıldı.


Gezimiz ile ilgili yorumlar:



Hafta sonu rutinimiz dışında bir şey yapalım dedik ve ViaMaris Tours&Travel şirketinin sıra dışı Urfa gezisine dahil olduk. Elbette Urfa’nın Balıklıgöl’ü ve etrafını adeta süslemiş olan Rızvaniye ve Ulucami’yi, Eski Ömeriye Cami ve Halil-Ür Rahman Cami gibi daha bir çok yerlerini gezeceksiniz. Ama Urfa’yı bilenler de hiç gitmeyenler de sıra dışı ne olabilir ki diye düşünecek biliyorum .bakın size biraz ipuçları vereyim;

1) Hz.İbrahim’in neden bir mağarada doğduğunu ve 16 yıl hiç dışarı çıkmamasının nedenlerinin neler olabileceğini merak etmez misiniz?

2) Halfeti’ye gidip Birecik Barajının yapımı ile büyük bir kısmı sular altında kalan Savaşan Köyü’nün adını nereden aldığını ve o eşsiz güzelliğini tekne gezisine eklememek olur mu?

3) Tüm tarih bilgilerimizi, insanlığın geçmiş bilgilerini yerle bir eden Göbeklitepe’deki kazılarda bulunan çantaların sırrının cevabı ilginizi çekmez mi?

4) Ya da Göbeklitepe’deki kazıların yapıldığı yerin hemen üzerinde bulunan ağacın gizemine ne dersiniz?

5) Son zamanlarda parlatılan İtalya’nın güneyinde bulunan Alberobello’nun kubbe evlerinin tıpatıp benzeri olan Harran Kümbet evlerini görmek sizi şaşırtmaz mı? Peki hangisi daha eskidir sizce?

6) Harran’da bulunan Sin Tapınağı’nın sırları neler ve o alana girdiğinizde bedeninizde ne gibi farklılıklar hissedeceksiniz?

7) Hz. Musa’nın Firavundan kaçarak saklanıp yaşadığı da yer olarak rivayet edilen antik kent Soğmatar’da bulunan ve yine aynı Peygamber’in mucizevi asası ile açtığı kuyunun hangisi olduğunu merak etmez misiniz?

8) YA orada bulunan bir höyükte taşlara oyulmuş Ay’ı ve Güneş’i simgeleyen oyuntuları kimlerin yaptığını…

İşte bu ve bunun gibi bir çok bilinmezleri aydınlatan sevgili Göktürk Ramu ki; Sümer tabletlerinden de yola çıkarak tanrılar ve tanrıçaların izlerini süren ve bu evrende her ne yaşanmışsa mutlaka iz bırakmıştır düşüncesinden yola çıkarak iz’in peşini bırakmayan ve insanlık tarihine (ki bu sanat, bilim, fizik ve kimya benzeri)ana akım dışı farklı bir bakış açısı sunan kişidir ayrıca yerel rehberimiz ki aynı zamanda tarih doktorası yapan ve bölgeyi çok iyi bilen hatta orada yaşayan ve araştırmaya gönül vermiş ana akım tarihini tabiri caizse hatmetmiş olan Sn.Halit Aygar’ı bizimle buluşturan ViaMaris Tours&Travel’in sahibi Sn. Neslişah Cevahir’e teşekkür ve şükranlarımı buradan iletmek istiyorum..

Ayrıca şunu da belirtmek de fayda var. Sevgili Neslişah Cevahir bizi bu özel yerlere özel rehberler eşliğinde götürmekle kalmadı aynı Zaman’da sizlerin küçük bir ayrıntı olarak göreceği araç seçimi ve personeli de takdire şayan diğer özelliklerden biri idi. O kadar vizyon sahibi bir kaptan şoförümüz vardı ki hayran kaldık. Araç içinde hiç susuz kalmadığımız gibi çay, kahve ve hatta yanında atıştırmalıklarımız bile düşünülmüştü. Otel seçimi ise şahane idi, yürüyerek Balıklıgöl beş dakikadan uzun sürmüyor, düşünsenize. Aramızda kalsın Hilton Garden Inn‘de kaldık.

Tahmin edersiniz ki her Urfa’ya giden gezginin bir merakı da sıra gecesidir. Açıkçası bizim de öyleydi. Gezginler tarafından çok merak edilen her şey gibi maalesef sıra geceleri de biraz yozlaşmış. Eğer hayal kırıklığı yaşamak istemiyorsanız (zira ben gitmeden birçok gezgin notlarında okudum bu hayal kırıklığı meselesini) kesinlikle tercihiniz ViaMaris Tours & Travel olmalı… Çok seçkin bir Konak’ta unutamayacağınız lezzetlere unutamayacağınız Urfa türküleri ile bir sıra gecesini an’ınıza eklemiş olursunuz…

Sevgili Neslişah Cevahir‘in kurduğun bu özel şirkete birçok özel insanları dahil etmiş ve tutkunu yapmışsınız artık o listenize bizi de ekleyin zira ülkemizin çok özel topraklarında çok merak ettiğimiz soruları ViaMaris farkı ile yaşamaya gönülden istekliyiz…

Mehtap Aksu Sarıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder