12 Ocak 2012 Perşembe

Atatürk ve Saraylı Bir Prenses(Mevhibe Celalettin)


Osmanlı sarayından bir prenses ile Mustafa Kemal’in kurmuş olduğu dostluk, arkadaşlık, ya da adı her neyse bugün pek bilinmeyen bir konudur. Bahsettiğim kişi güzelliğiyle dillere destan olmuş, İstanbul’un genç subaylarının göz bebeği haline gelmiş, o devirde birçok talibi bulunan Padişah Vahidettin’in kızı Sabiha Sultan değildir. Sabiha Sultan konusu bugün bile tartışılmaktadır. Bahsettiğim kişi Padişah II. Abdülhamit’in kardeşi Cemile Sultan’ın torunu Prenses Mevhibe Celalettin’dir. Öyle ki Atatürk Samsun’a gitmeden yaveri Cevat Abbas’ı Mevhibe Celalettin’e göndermiş ve Samsun’a beraber gitmeyi teklif etmiştir. Prenses kabul etmeyince Genç Mustafa Kemal Mevhibe Celalettin’in Şişli’deki evine kendi gitmiş ve teklifini yinelemiştir. Prenses teklifi yine kabul etmeyince Atatürk Samsun’a Prenses ile gidememiştir.. Eğer prenses Mustafa Kemal'le Samsun'a gitseydi neler olurdu? Bu konuyu hayal gücünüze bırakıyorum.
Peki nasıl gelişmişti bu dostluk?
Prenses ile Mustafa Kemal bir davette karşılaşmışlardı. Kısa zamanda sohbeti ilerletmişlerdi Sabaha karşı davetten ayrılma vakti gelince Mustafa Kemal prensesi evine kadar bırakmayı teklif etti. Mustafa Kemal prensese eşlik ederken Rauf Orbay ve Fethi Okyar’da Mustafa Kemal’e eşlik ediyordu. Hep birlikte prensesi evine bırakıyorlardı. Kapıya gelince Prenses içeri davet etti. Rauf Bey’le, Fethi Bey ayrılacaklarını söylediler. Mustafa kemal, Cevat Abbas ve az önceki davetin sahibi karı-koca içeri girdiler. Sabaha kadar sohbet ettiler ve ayrıldılar.
Sonraları sık sık görüşmeye başladılar. Bazen prenses paşanın Şişli’deki evine geliyor, bazen de paşa prensesin evine gidiyordu. Hatta paşa prensese bazı gizli görevler veriyordu. Bazı davetlere katılmasını ve bilgi getirmesini istiyordu. Yine Mustafa Kemal hastalanıp yataklara düştüğünde prenses on yedi gün boyunca paşaya bakan üç kişi arasında yer alıyordu. Bu dostluk böyle ilerliyordu.
Peki, ne mi oldu? Bilinen tarih prensesin teklifi reddetmesinden sonra Mustafa Kemal’le bir daha karşılaşmadıklarını söylemektedir. Yine o bilinen tarih Osmanlı Saray Halkı yurt dışına sürgüne gönderildiğinde Prenses’in gönderilmediğini söylemektedir.
Peki, Atatürk’ü bu kadar etkileyen Mevhibe Celalettin kimdir? Onu da siz bulun

Kaynaklar:
Alev Coşkun(Samsun’dan Önce Bilinmeyen 6 Ay),
Aytekin Gezici(Atatürk Bu Kadınları Çok Sevdi),
Sara Ertuğrul Korle(Geçmiş Zaman Olur ki… Prenses Mevhibe Celalettin’in Anıları),
Nurten Arslan(Küçük Anılarda Büyük Sırlar)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder