13 Aralık 2021 Pazartesi

25 Aralık 2021 Cumartesi Balat-Fener Turu

25 Aralık 2021 Cumartesi Balat-Fener Turu



BALAT TURU
Araştırmacı Yazar Göktürk Ramu ile
Fener-Balat Turu
25 Aralık Cumartesi
10.00-17.00

Dünya Ortodoks Hristiyan Kiliselerinin evrensel merkezi olarak kabul edilen Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, mimarisi ve tarihi yapısıyla Fener’in en güzel binaları arasında gösterilen İstanbul’un sayılı Rum eğitim kurumlarından biri olan Fener Rum Erkek Lisesi’ni ziyaret ettik. 1454 yılında kurulan okulun mimarı Dimadis’tir. Okul, yapımında kullanılmak için Fransa’dan getirilen kırmızı tuğlalar sebebiyle ‘Kırmızı mektep’ olarak da anılıyor. Görkemli yapısı ve ortasında bulunan kalın kubbesiyle de dikkat çeken lise, ihtişamı yüzünden zaman zaman Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi ile karıştırılabiliyor.
️Sveti Stefan Kilisesi; Bulgar Eksarhhanesine bağlı bir kilise olan Sveti Stefan, Balat ve Fener semtleri arasında Haliç’in kıyı şeridinde yer alıyor. Sveti Stefan kilisesi inşaatında 500 ton demir kullanıldığı için adı halk arasında ‘Demir Kilise’ olarak da anılıyor.
️Panayia Vlaherna Ayazması Meryem Ana, Moğolların Meryem’i ya da Balat Kanlı Kilise olarak tanımlanan (Fener Ayia Maria) Maria Mouchliotissa Manastırı’nı ziyaret ettik…
️İstanbul’un fethinden sonra bazı Rum Kiliseleri camiye dönüştürülmüştür. Bazı kiliseler ise bölgede yaşayan Ermeniler’in ibadetlerini devam ettirmesi için onlara devredilmiştir. Bunlardan olan Balat’taki Surp Hıreşdagabed Kilisesi de ziyaret güzergahımızda Balat ve Fener’in büyülü dünyasının ruhumuza ısıtan renkli sokaklarını gezerken, sokaklara doluşan, kafeler, ikinci el eşyacılar, takıcılar ve daha birçok özel mekanın önünden geçerken bizi çeken, saran ve büyüleyen mekanlara dalıp çıktık. Aşık olduğu İstanbullu kadınının “Seninle karaya demir attığın zaman evlenirim.” şartını yerine getiren Rum Kaptan Asteri tarafından 1890’da kurulan Agora Meyhanesi’de ziyaret ettiğimiz yerler arasında yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder