21 Temmuz 2018 Cumartesi

Sin Ehulhul Tapınağı - Harran


Sin Tapınağı Babil dönemine ait ünlü Sin Mabedi Harran'da inşa edildiği bilinen en eski anıtsal eserdir. Harran'da XI. yüzyıla kadar varlıklarını sürdüren Sabiilerin M.S. 1081'de Nûmeyrilerin valisi Yahya b. el-Şatr tarafından yıktırılan son mabedlerinin yeri, bugünkü kalıntılar arasında tespit edilememiştir. Yeri kesin olarak tespit edilemeyen Sin Mabedi'nin, höyükte, iç kalede ya da Ulu Camii'nin yerinde olduğu konusunda değişik fikirler ileri sürülmektedir. Bunlardan İbn-i Şeddad, bu mabedin Ulu Cami'nin yerinde olduğunu, Harran'ın 640 yılında İyâd b. Ğanem tarafından fethedilmesiyle bu mabedin camiye dönüştürüldüğünü, Paganistlere kendi mabedlerini yapmaları için başka bir yer verildiğini söylemektedir. (Kaynak: http://ekitap.kulturturizm.gov.tr/TR,80698/harran-ve-harrandaki-mimari-eserler.html)

Kilise veya tapınakların camiye dönüştürülmesi çokça karşılaşılan bir durum olduğu için bizce de İbn-i Şeddad haklıdır. Kadim kaynaklar Sin Ehulhul Tapınağında bir anunnaki olan Sin'in bizzat yaşadığını anlatmaktadır.(Kaynak: http://gokturkramu.blogspot.com/2014/09/sin-tapnag-sanlurfa.html)

Viamaris Turizm ve Göktürk Ramu​ ile birlikte Göbeklitepe, SİN TAPINAĞI, SOĞMATAR Köyü, HARRAN, Yakup’un Kuyusu, Urfa Müzesi ve Halfeti gezisi 10-11 Kasımda. Şimdiden yerinizi ayırtın.

10-11 Kasım Göbeklitepe-Halfeti gezisi ile ilgili bilgi ve kayıt için buraya tıklayabilirsiniz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder