1 Mart 2019 Cuma

Karun ve Solon’un 2577 Yıl Önce Günümüze Ders Olacak Sohbeti


Karun’un Hazineleri ve Bilge Solon

Solon MÖ 640-560’da yaşadığı tahmin edilen, Atinalı devlet adamı ve şairdir. Yaptığı reformlarla Atina demokrasisinin temelini attığı kabul edilir. Antik Yunan Uygarlığının yedi bilgesinden biri kabul edilen Atinalı Solon, sadece kendi çağını değil, modern dönem felsefecilerini de etkilemiştir. Kendi adıyla anılan ve Antik Yunan döneminin en eski anayasası olan Solon Anayasası’nı hazırlamıştır. M.Ö. 560 yılında Lydia Devleti bölgedeki en güçlü devlet olunca Heredot’a göre o zamanlar işe yarar diye bilinen ne kadar adam varsa zenginliğin en üst noktasına varmış olan Sardes’e gelirler. Solon da bu arada Sardes’e gelen Atinalılar arasındadır.

Solon üçüncü ya da dördüncü gün Lidya’nın yeni kralı Kroisos’un(Karun), kralın konuğu olarak saraya davet edilir. Kroisos’un buyruğunu alan adamları Solon’a hazineleri gezdirirler. Sonra Heredot’a göre Kroisos ile Solon arasında aşağıdaki sohbet geçer:

Kroisos ona şunu sordu: “Atinalı,” dedi, “benim konuğum, bir filozof olarak sana bunca ülkeyi gezdirten meraklı yaradılışının ve bilgeliğinin ününü birçok kez biz de duyduk, bundan ötürü sana şunu sormak isteği uyandı bende, acaba mutlulukta başka herkesi geride bırakan bir kimseye rastladın mı?” Böyle soruyordu, çünkü kendisi bu adam olmakla övünürdü bütün talihli insanlar arasında, ama Solon, ona yaranmayı aklına bile getirmeden ve yalnız gerçeği düşünerek, “Atinalı Tellos’u gördüm,” dedi. Bu cevaba şaşıran Kroisos bir soru daha sordu: “Tellos’u niçin bu kadar talihli sayıyorsun?”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder