Işık sayesinde evrenimizin yüzde 4’ünü görebiliyoruz.
Peki ya ışık ile ilgili ne biliyoruz?
Evren ile ilgili en önemli bilgi kaynağımız ışık hakkındaki her şeyi öğrenebildik mi?
Bundan dört asır önce ışığın parçacık mı yoksa dalga mı üzerine olduğu yarım yüz yıl boyunca tartışılmış ama yapılan deneylerle çok ilginç sonuçlar ortaya çıkmıştı. Christiaan Huygens ışığı dalga olarak tanımlarken, Isaac Newton parçacık olarak nitelendirmişti.
Peki ışığın yayılışı dalga şeklinde mi yoksa parçacık şeklinde mi? Son zamanlarda teknoloji sayesinde kuantum dünyasına açıldığımızda bilinen fizik kurallarının geçerli olmadığı çok ilginç bir dünyaya adım attık. Sonrasında da ışığın temel birimi olan bir fotonu hem izole edebildik hem de takip edebildik. Ancak şimdi ışığın hem dalga hem parçacık olduğu hem de ikisi de olmadığı ortaya çıktı.
Nasıl mı? Şimdiki teknolojimizle yapılan Çift Yarık Deneyi gösterdi ki foton biz gözlem yaptığımızda farklı, gözlem yapmadığımızda farklı davranmaktaydı. Yani yapılan her deneyin sonucu gözlemlenip gözlemlenmediğine göre değişmekteydi.”
Foton birinin kendisini izleyip izlemediğini nereden bilebilir ki?
Fotonun gözleri, beyni yoktur. Neden fotonlar biz onları izlerken parçacık gibi, biz onları izlemezken dalga gibi hareket ediyor? Işık normalde bir parçacıksa biz onu gözlemlesek de gözlemlemesek de asla dalga örüntüsü yaratmamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder