20 Mayıs 2023 Cumartesi

Göbeklitepe'den Daha Eski Olduğu Düşünülen Boncuklu Tarla




Göbeklitepe'den Daha Eski Olduğu Düşünülen Boncuklu Tarla


Mardin'in Dargeçit ilçesi yakınlarında bulunan Boncuklu Tarla'nın Göbeklitepe ve Karahantepe'den daha eski olduğu düşünülmektedir.


Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’e tarihlenen bir yerleşme olan Boncuklu Tarla, MÖ 13. binyıldan, MÖ 8. binyılın sonlarına kadar kesintisiz olarak iskan görmüştür.


2022 yılında Boncuklu Tarla kazılarında, üç farklı evrede üst üste inşa edilmiş ve yaklaşık 12.000 yıllık olduğu düşünülen bir ‘kamu binası’nın ortaya çıkartılmıştır. Yapıda boncuklar, ok uçları ve kemikler gibi birçok buluntu da bulunmuştur.


Kazılar, Mardin Artuklu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ergül Kodaş başkanlığında, arkeologlar ve antropologlardan oluşan 15 kişilik ekip tarafından yürütülmektedir.


Milattan önce 10.000 yılına ait, üç kere üst üste inşa edilmiş kamusal yapının önemli bir bölümünü açığa çıkardıklarını belirten Doç. Dr. Kodaş, bu yapının konut olmadığını ve birçok kişi veya grup tarafından kullanılmış büyük boyutlu bir yapı olduğunu söylüyor.


Boncuklu Tarla’da bulunan bazı yapılar, günümüzden 13.000 yıl öncesine tarihleniyor ve bu yapılar, Körtik Tepe ile birlikte Yukarı Dicle Vadisi’nde kalıcı yerleşmelerin ilk örnekleri arasında yer alıyor. Boncuklu Tarla ve Körtik Tepe’deki bu tür yapılar, Göbeklitepe’den 1.000 yıl daha eski...
#mardin #dargeçit #boncuklutarla




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder